Pajottenlands dialect.

Onze (zaal)voetbalploeg heeft als welluidende naam “Keut van Oesem“, hetgeen in het sappige dialect van Halle & omstreken zoveel wilt zeggen als “Kort bij adem”.

Nu deden we dit weekend mee aan een voetbaltornooi. Blijkt er daar nog een andere ploeg mee te doen met dezelfde naam!

Hoewel… Zij noemen zichzelf “Keut van Asem“. Blijkbaar een ploeg van de kanten van Asse & Zellik.

Asem. Oesem. 20 km uit elkaar.

Wat is “adem” in jouw dialect?

Fietstochtje Eupen – Aken – Drielandenpunt – Maastricht

Het volgende fietsparcours is bijzonder leuk om te doen. U doet drie landen aan, het is over het algemeen bergaf, maar bevat wel enkele pittige stukken Nederlands Limburg zodat u achteraf toch kan zeggen dat u aan sport gedaan heeft. Reken op een hele dag met pauzes.

Schermafbeelding 2013-06-08 om 23.20.35
Bestel een ticket of vul een Railpass lijn in en neem de trein van waar u woont naar Eupen, en spreek het uit als Aujpen. Neemt u een grote fiets mee, dan stelt de NMBS het op prijs dat u een fietsticket koopt voor de dag (heen & terug = 8 euro). U kan ook geen fietsticket kopen en van krommenaas gebaren wanneer de conducteur u erop aanspreekt, ze zullen het volgens mij ook wel zonder accepteren.

Vanuit Eupen station even het dal uitklimmen en knooppunten volgen: (32)-33-31-19-18-17. Daarna moet u op de grotere baan naar Aken geraken. Als u niet meteen vanuit de heuvels van de Oostkantons wegraakt, vraag het dan aan een van de talrijke medefietsers die je op het parcours zal tegenkomen. Tip: ze spreken Duits.

Aken is een grote stad met meer dan 200 000 inwoners, maar het centrum is klein. Bezoek er de Dom & ga er een gevuld omelet eten, of een bratwurst. Rijd dan Aken uit via de Dreilanderweg. Die brengt u naar een plek waar er heel wat grenzen samenkomen.

Het is een cliché: op het Drielandenpunt is er eigenlijk geen kneit te doen, maar u moet het eens meegemaakt hebben.

Lees wel eens het wikipedia artikel van Neutraal Moresnet als huiswerk. Misschien doet het wel wat met je beleving van het grensgebied. De naam van het dwergstaatje is soms een kwisvraag, trouwens.

(Check de fantastische retro-website www.drielandenpunt.be btw)

Vaals is het hoogste punt van Nederland en van hieruit is het dus opnieuw bergaf. En geen klein beetje. Met wat overdrijven kan u stellen dat u hier van de hoge Ardennen naar het “platte” Nederland afzakt. Knooppunten : 90-86-85-69-68-67-65-6-79-2-1

De verdere rit naar Maastricht bevat nog wel enkele moeilijke kuitenbijters, maar bevat veel meer *wheeee* momenten bergaf! In Gulpen kan u een Gulpener drinken. Op de landkaart is het zo dat u heel Neerlands Limburg doorkruist, maar zo voelt het niet aan.

In Maastricht doet u zich tegoed aan een friet met zoete mayonaise en saté saus en een bami-hap of nasi-blok. U mag er gaan shoppen, maar u stinkt dan toch naar ‘t zweet en u zal er geen goesting in hebben.

Neem in Maastricht de (Belgische) boemeltrein naar Luik. Wees slim & koop enkel een ticket van Maastricht naar Visé. Vul uw Railpass in vàn Visé naar de gemeente naar waar u moet. Op Railpassen mogen zoegezèi geen grensgemeentes staan, maar als vertrekpunt een grensgemeente invullen zou in principe wel mogen. Conducteurs hier gaan er echt niet over zeiken – doe het gewoon.

Communiefeest vandaag!

Het laatste communiefeest waar ik naartoe ben gegaan was dat van mezelve, 18 jaar geleden.

Ik weet dat er toen een hele meute familie op afkwam, we gingen met z’n allen bij de Chinees eten, ik kreeg een voetbalgoal cadeau…en de rest van de dag is een beetje wazig – want lang geleden.

Ik vroeg een ervaringsdeskundige wat er zoal tegenwoordig, 2013, op communiefeesten te beleven valt. “Veel klein kinderen op hun Nintendo DS of smartphone”, was het antwoord. Ik vroeg hem of er voor de ouderen dan ook toch een Playstation 3 of iets zou staan?

Ben benieuwd. Het verslag volgt ongetwijfeld niet op deze blog, want ik onderhoud hem toch te onregelmatig :)

Klasfoto in Danni Lowinski

Klasfoto gebruikt in Danni LowinskiHet kan een 1 april grap zijn, maar dat is het niet. Op VTM loopt al enkele weken de serie Danni Lowinski met de smeuïge Nathalie Meskens.

Via via heb ik vernomen dat er daar in de laatste aflevering iets interessants werd getoond… Mijn klasfoto!

Een dikke vijf jaar geleden blogde ik hier nog over die klasfoto. Zouden de makers van de serie via Google Images op de klasfoto zijn gestoten? Of via een totaal andere weg?

Fantastisch hoe leerkracht Mevr. De Bolle links onderaan totaal gephotoshopt is en vervangen met het personage uit de serie zelf.

nvdr: Ik sta zelf niet op de klasfoto want ik was ziek de dag dat ie getrokken werd, maar staan wel op de foto, en binnenkort ook weer in de Google resultaten; Stefan De Romagnoli, Floris Merckx, Jan Merckx, Ignace Dufaux, Steven Van Roye, Bjorn Geerts, Reindert Tresignie, Bram Luyckx, Peter Geeraerts, Tim Magnus ! Groetjes !

Je weet dat je…

Je weet dat je al lang in Brussel woont wanneer je niet meer opkijkt van het volgende:

Ik moest voor een administratieve boodschap even langs het politiekantoor moet in Molenbeek. Ik begin aan de loketbediende mijn verhaal. Na mijn eerste zin word ik lachend onderbroken met ‘Hoho monsieur monsieur.. Je ne parle pas du tout le néerlandais! Vous pouvez parler français?‘.

De politie in Molenbeek die geen woord Nederlands verstaat. Nice.

Het is dat ik al te lang in Brussel woon & kom, maar het kon mij op dat moment dus geen fluit schelen, en ik heb mijne parlé netjes in’t Frans gedaan.

Zo fout eigenlijk. Zowel van haar als van mij. Of niet? Mijn Nederlands is aan het verbrusselen, merk ik, maar mijn trots van het Nederlands ook.

In sommige gevallen gebruik ik in Brussel het Frans en/of Nederlands als een sociaal wapen. Tegenover iemand die absoluut geen Nederlands kan, heb ik het gevoel moreel punten te scoren door te bewijzen dat ik (zeer goed) Frans kan spreken. So what, dus gij kunt in hoofdstand jongleren met eieren en tegelijk de macarena dansen? Pfrt! Ik kan tenminste de andere landstaal spreken.

Wanneer ik echter mijn gelijk wil halen tegenover iemand, bv. al klagend in een winkel, dan spreek ik vlot Nederlands tegen de Franstalige winkelbediende. Zeker wanneer ik helemaal niet zo zeker ben van mijn gelijk, maar eerder het systeem wil fucken. Dan zeker moet ik mijn Nederlands als wapen bovenhalen: omdat ik de nuances van beide talen beter onder de knie heb dan mijn gesprekspartner, sta ik altijd een beetje steviger in mijn vel.

Macboi

Ik heb in de 26 jaar dat ik leef nog nooit gezogen aan een sigaretje. Zelfs niet een heel klein trekje.

Wat ik in 26 jaar ook nog nooit gedaan heb, is een product van AAPL gekocht. 26 jaar lang heb ik Macfans moeten aanhoren van hoe geweldig hun gerief niet is en hoe het nooit crasht en hoe simpel en hoe “it just works”.

Wel, om al die Macboiz de mond te snoeren, heb ik nu een Mac (mini) gekocht, heb hem sinds een paar dagen, en het moet gezegd : dat ding werkt goed.

En waarin ik mijn eigen mening moet herzien is het feit dat de Mac approach toch niet zo kinderachtig is. Ik dacht dat een Mac in de basis ontworpen werd, met het einddoel om bediend te kunnen worden door een idioot die nog nooit een computer heeft aangeraakt. En dat het daardoor voor een 26 jaar lange Dos/Windows user zoals ik een beetje een stap terug zou zijn om op Mac “over te stappen”.

Maar neen begot. Het is nog wel altijd zo dat echt het kleinste kind met een Mac overweg kan, maar je kan je hier echt wel in verdiepen. ‘t Is gewoon… anders, en vooral: logischer.

Ik ben wel niet overgestapt naar Mac. Ik blijf gezond de twee gebruiken; Windows op het netbookje, Mac OS X op de vaste in den bureau. Aangezien ‘t vooral fotografie & muziek is dat in den bureau gebeurt, treft dat. Die activiteiten spelen zich net iets sjieker af op Mac.

Wat hebben we geleerd? Dat sommige meningen er zijn om herzien te worden.