Tinternet, taal en mezelf

Mochten mijn oud-profs van Vlekho langskomen hier, weet dat ik nog altijd gecharmeerd word door taal – ik ben nog niet alles verleerd bij de bank :p

Hierbij een mooi staaltje hypertekst rond taalevolutie dat me helemaal charmeerde:

 • 1. Via blogger Huug ontdek ik een artikeltje waarin hij het woord “Dendelleis” (winkelketen Delhaize, nvdr) gebruikt.
 • 2. Huug laat het woord dendelleis doorlinken naar een taalkundige analyse bij taalblog Taalkoeien . Ik ontdek er zowaar meer dan een jaar na dato een artikel over de vreemde taalevolutie waarbij lidwoorden zich integreren in de substantieven: “dardennen”, of “dendelleis”.
 • 3. In dat artikel maken ze melding van de in mijn geboortestad toch wel licht courante vorm “dendendelleis”!
 • Welnu, het bestaan van díe variant van de winkelketen hebben ze van mij geleerd, want ik liet ooit bij bekendeblogger Pietel een commentaartje achter waarin ik “dendendelleis” liet vallen.

  Eerder op deze blog zelf heb ik de vorm “dendendelleis”, of een variant ervan, al zeker twee keer gebruikt (1, 2)

  Leve de taalevolutie van het Nederlands, en de bloggers die ze met volle vaart doen versnellen! Leve creatieve uitdrukkingen als “we gaan naar de dardennen” of “ik ga naar dendelleis”!

  Over enkele decennia zullen de taalanalisten echt zien dat de blogs een kantelpunt waren in de beschouwing van wat “correct Nederlands” is, en wat “fout Nederlands”. En over tien jaar zullen ze dan ook deze posting die u nu leest terugontdekken, en ze zullen zeggen dat ik gelijk had!

  Voornamen statistiekjes

  Zoeken naar voornamen is iets waarop ik me meer en meer betrap tegenwoordig – ik zal ouder aan ‘t worden zijn – en dan stoot je wel eens op interessante stukjes:

  Kelly en Kevin zijn populaire voornamen bij leerlingen van het beroepssecundair onderwijs (BSO). In het algemeen secundair onderwijs (ASO) komen die voornamen niet meer in de topvijf voor.

  Excuseer mij voor het uit de sloot halen van oude statistieken uit 2005.’t Is overigens wel een enorm boeiend artikel uit lerarentijdschrift Klasse over al dan niet voorafgedefinieerde kansen bij jongeren.

  Googlehoer

  6de.PNGWim van Wimblog is eerstes wanneer je op Google (.be) zoekt naar “Wim”. Mja, wat wil je ook, met een naam van een blog als “wimblog”. Hoedanook, proficiat.

  Ikzelf doe het niet slecht: ik ben 6des als je zoekt naar mijn voornaam. En dat met een blogtitel “11 a.m.” die niets met “frans” te maken heeft.

  Heb ik jullie trouwens ooit al uitgelegd waar de naam 11 a.m. vandaan komt? (Los dan van het gelijknamige muziekprojectje)

  “Real time”-films

  Ask!Metafilter is een community weblog waarop je eenders welke vraag kan stellen, en de community geeft dan antwoord. Pixlboi vraagt:

  Welke films hebben een duurtijd die even lang is als het plot zelf?

  M.a.w., films waarin heel het plot zich “real-time” voor je ogen afspeelt. Het lijstje vervolledigt zich op Ask!Metafilter snel,.. Iemand plaatst ook een Wikipedia artikel dat over hetzelfde fenomeen handelt. Linkje dat meteen in m’n to-do lijstje gaat, want zulke films hebben een mysterieuze aantrekkingskracht op mij.

  Ik dacht dat zo’n realtime films een trend waren die begon met de serie 24, maar als ik dan zie dat High Noon (1952!) ook al daaraan meedeed, impressive! Heb hem nog niet gezien, maar dat zal niet lang meer duren.

  Vakantiejob 2008

  Googelaars allerlande komen hierop terecht wanneer ze op zoek zijn naar een vakantiejob. Net zoals vorig jaar, misbruik ik graag mijn pagerank voor volgende oproep :P

  De taalkampen van de VZW/ASBL Roeland tijdens dewelke ik mij gedurende 3 jaar rot heb geamuseerd zoeken ook dit jaar wat medewerkers. In die taalkampen leren Franstalige kinderen het Nederlands aan op een enorm doeltreffende wijze. En je krijgt er een pak vrienden voor het leven bij.

  Is je sociaal leven in de zomermaanden maar zo zo? Werk je graag met kinderen? Geinteresseerd in onderwijs? Of ben je creatief en zie je jezelf functioneren als monitor? Aarzel niet en laat je interesse weten aan Marie Sophie Verhelst, de organisatrice van de zomerkampen (mariesophie.verhelst@hotmail.com).

  Het geheel gaat door in Gent-Mariakerke en er zijn nog medewerkers nodig tijdens van 16 tot 29 juli 2008!

  Bij (meer) heb je nog wat meer info.
  Lees verder