Rijke stinkers!

Ik werk nu voor enkele weken in het agentschap van Aalst. Omdat de dress code van agentschappen nu eenmaal fancy is, mag ik mij voorlopig in mijn kostuum heisen.

De vooroordelen dat zo’n kostuum doet oproepen! Zonet werd ik samen met enkele collega’s op de straat door een paar mensen achterna geroepen:

Ah de mannen met ‘t geld zijn doar zelle! Roaijke sjtinkers!

Brrr. Kostuums. Ik associeer ze met negatieve zaken (examenperiodes, legeruniformen)… en ze zijn een toonbeeld van bleke uniformiteit in onze maatschappij.

Onderaan vindt ge in de kledingpiramide voor mannen de slonzige combinatie gratis-t-shirt-dat-ge-op-een-evenement-kreeg + broek-met-verfvlekken. Enkele gradaties hoger vinden we de gruwelijke categorie casual. De man kan echter niet hoger gaan in de kledingpiramide dan een kostuum.

Vrouwen daarentegen! Vergelijk dat met de bovenste laag in hun kledingpiramide! Hun bovenste laag bestaat uit heel wat verschillende soorten outfits. Een vrouw kan op heel veel manieren “keurig” naar haar werk komen. Maatpak, jurk, hemd, combinatie….

Het toppunt van vrouwenkledij is misschien voor sommigen de trouwjurk, maar zoiets wordt niet aangedaan om naar het werk te gaan. En dan nog, in het genre ‘trouwjurken’ bestaat enorm veel variatie, terwijl in het genre smoking/kostuum er maar één kleur & vorm is. Any colour as long as it is black – zoiets.

Don’t get me started on stropdassen, maar daar zal ik wel eens een aparte post aan wijden.

Millen(n)ium

Millen(n)ium .. zucht

Tijdens een bezoek aan het stadhuis van Schaarbeek kwam ik bovenstaand ornamentje tegen op een kast. Het werd er geplaatst door een échevin - vraag me niet dewelke.

Millennium“, maar dan met maar één n. Dat ge het eind jaren ’90 fout schreef in een schoolopstel: tot daar aan toe… In een ondertitel op televisie: te vergeven.

Als ge het woord foutief geschreven in het fluweel borduurt in wat mij een officieel item van de Rotary Club lijkt te zijn: dat verdient een post in mijn categorie ergernissen.

Update: Maar maar, zegt mijn broer. In ‘t Frans is’t de bedoeling dat het met maar 1 “n” is! Dan richt ik mijn ergernis naar de gehele Franse taal, aangezien ze sowieso al een perfect Frans woord hebben – millénaire – en dat ze dan het Latijnse bronwoord onveranderd moeten laten. Arrééj, das oengs mening derover hein.

Oe oe! Statistieken duiden aan dat ze het zelf ook niet goed weten:

Resultaten 1 – 10 van circa 1.170.000 pagina’s in het Frans voor millennium.
Resultaten 1 – 10 van circa 1.540.000 pagina’s in het Frans voor millenium.

Amerika binnen handbereik

De vliegtuigen stonden misschien aan de grond vandaag, maar het beste stukje nieuws dat me vandaag opviel was dat we binnenkort misschien voor een tientje naar Amerika kunnen vliegen met RyanAir! Dat moet gewoon realiteit worden, en zo snel mogelijk liefst.

Bij de 10 euro moet je waarschijnlijk 100 euro aan fuel en andere taxen tellen, maar toch! Denk aan de interculturele uitwisselingen die dit mogelijk zal maken! Je moet tegenwoordig bijna 3 weken blijven in Amerika om de kost van de vlucht te kunnen compenseren – maar als die vlucht goedkoper kan, zorgt dat voor andere perspectieven: Citytrips naar New York! Midweekje Chicago! Avondje Las Vegas!