Frank

Zo plots dat ie in 2002 verdween om plaats te maken voor de euro, zo heel onopvallend is mijn waardegevoel in de Belgische frank verdwenen.

Maanden en járen erna heb ik nog zitten maal-veertigen. En nu pas stel ik voor een eerste keer vast heel bewust vast dat ik dat niet meer doe. En als ik er mij toe forceer om om te rekenen, val ik soms achterover van de hallucinant hoge prijzen.

Jaja, inflatie enal. Maar die inflatie – de dalende koopkracht – speelde voor mij niet op economisch niveau, maar wel op mijn persoonlijke groei.

Ik verklaar: op mijn 5 jaar kon ik met 20 frank een stuk of twintig colafleskes kopen in de snoepwinkel. We spreken dan anno 1988. Tegen mijn 8ste levensjaar werd elke speelgoedaankoop van boven de 100 frank nog steeds als obsceen beschouwd en een crisisberaad met de ouders was verplicht. Financiering van deze laatsten ook. Turtles-action figures kostten per stuk 350 frank… dat waren cadeau’s die ik klasseerde als Sinterklaas-worthy. Op mijn 10 jaar was mijn 20 frank nog maar goed voor 1 enkele chocoladekoek bij de Panos. In dien tijd verkochten ze nog geen belegde broodjes daar.

Hetgeen ik dus anno 2007 merk, is dat ik geen euro’s met franken kán vergelijken omdat die franken enkel nog in mijn jeugdherinneringen zitten verstopt, ik vergeet steeds meer en meer van die goede ouwe tijd. Goh, we worden oud! :P Zonet nog voor de allereerste keer stofzuigerzakken moeten kopen. Daar had ik gewoon geen prijsgevoel van omdat dat enkel grown-up-stuff is (‘t was 8 euro, nvdr). Een huis kopen, nu? Zijde zot? Zo duur! (knipoog @ Steven ;p)

Een vraag dringt zich op: hoeveel zou een zakske colafleskes tegenwoordig kosten? Zo’n kleintje met, bwa, twintig colafleskes in?

Trend

monthly_usage.png

Ik post minder regelmatig op deze blog – 2 keer per week ofzo – en dat heeft zijn effect op de bezoekersaantallen. Beetje bij beetje valt de grafiek naar beneden. Of is dat normaal voor de zomermaanden? Hoe zit dat op jullie blogs en stats? Dezelfde trend? Of is snarf.be echt wel aan een decline bezig?

The GSM toiboi that I am…

sonyericsson_w810i_add_6.jpgIn een en dezelfde week ontdek ik / releasen ze 2 tools die het iemand als mij met een Sony Ericsson w810i heel wat leuker maken:

 • Vconvert! Een online video converting systeem naar.. o.a. 3GP, het video-formaat voor GSM’s.
 • Ik had al wat tooltjes waarmee ik online video van Joetoep kon saven (1), en daarna in batch klaar te zetten (2) om om te zetten naar 3GP om dan te kopiëren (3) naar de phone. Deze site zorgt ervoor dat mijn CPU niet overbelast wordt, en ‘t gaat sneller ook, want alles gebeurt in 1 keer!

 • Joey! Snel en simpel on-the-go media verzenden naar de GSM.
 • Iets met in de url “mozilla” en “labs”… én “joey”… dat kan gewoon niet mislopen. Stel, ik ben hier iets aan’t lezen op ze web… ik moet mijn taak opeens afbreken. Geen probleem, het restant van wat ik nog moet lezen/analyseren/… selecteer ik, ik rechterklik en kies voor de optie “Joey!” in mijn browser, en hij plaatst het geselecteerde automatisch op een centraal servertje. Wanneer ik on-the-go ben naar werk bv, wanneer ik tijd te verdoen heb, op het toilet, noem maar op,.. ik log voortaan met de gsm in op dat servertje (gprs/edge) en tadaaa, al mijn snibbets zijn gecentraliseerd en gsm-ready gepresenteerd. Tijd & connectiekosten gespaard.

  Productiviteitsboost

  Zij schrijft het boodschappenlijstje, met in haar achterhoofd de gerechten die we deze week zullen maken. Vlees, fruit, zuivel tot non-food staat door elkaar geschreven. Volledig en vol keukencreativiteit… maar onoverzichtelijk om er mee boodschappen te doen.

  Frans, die de opdracht heeft gekregen om effectief op boodschappenjacht te gaan, neemt het lijstje en herschrijft het. Hij herschikt alle items opdat ze overeenstemmen met de volgorde waarop ze in den den Delhaize hier te koop staan. Eerst fruit, dan brood, dan vlees, dan zuivel. Boodschappen doen was nog nooit zo efficiënt.

  Ik vind mezelf gewoonweg revolutionair. Of herschrijven jullie ook allemaal ‘t boodschappenlijstje?

  Douane

  7 dagen na enkele late-night muisklikken op amazon.com staat meneer de postbode daar:

  Amazon

  Met dat de dollar zo laag stond (of de euro zo hoog, schrappen wat niet past) loonde het de moeite even in de US te gaan shoppen. De absurd hoge verzendingskosten van 17 $ vielen zelfs mee. ‘k Had een goed zaakje gedaan, en heb voor boeken die ik in België toch niet gemakkelijk zou vinden in totaal zeker 10 euro minder moeten betalen dan moest ik ze hier in België kopen.

  10 euro minder! Hah!

  Buiten de douane gerekend. Die houden ervan steekproefsgewijze binnenkomende pakjes te controleren. Misschien valt er immers voor een of ander intellectueel goed of luxe-artikel extra geld uit te kloppen voor de staat. Nu ja, belastingen betalen, daar hoort ge mij niet over klagen – ik trek toch nog terug :p

  Ik heb het al eens taksen moeten betalen op een “doos van Amazon”, maar tegenslag heeft mij zelden tot nooit twee keer te pakken. Ik ging nu wel door de mazen van het net glippen. Moest wel.

  Pindakaashelaas, de douane koos er steekproefsgewijs mijn doosje weer uit. Het waren nu wel geen taksen, gebaseerd op de waarde van de inhoud van de doos, maar wel aanbiedingskosten. En die bedroegen toch wel 10 euro zeker? Byebye voordeel!

  Alléé jong? 10 euro? Voor dus gewoon iets aan te bieden hé? Iemand met een khaki-uniform en een potske bekijkt en contempleert een kartonnen doos en dat levert dan 10 euro op? Komáán jong?

  Ik begrijp het nut van een douane, en ik begrijp nog beter het nut van controles op dozen van Amazon.com. Moest ik drugshandelaar zijn, dan stop ik mijn spul ook in zo’n doos. Maar ik kan gewoon niet begrijpen waarom een eindbestemmeling voor aanbiedingskosten moet opdraaien.

  (Ik denk hier aan iets. Wie weet eist die postbode, aan wie ik zo net een briefje van 10 euro heb gegeven, zélf die 10 euro op – zogezegd onder het mom van douanekosten? Wie weet drinkt die mens momenteel een paar pintjes op ‘t stationsplein hier-beetje-verder met mijn 10 euro? Wie weet bestaat er helemaal geen douane en is dat allemaal een grote set-up van de Belgische posterijen??)