Gratis iPhone

Zei die jongeman, rechtover me, op de trein tegen z’n collega’s:

“Vandaag speel ik op de lotto, ik heb teveel geluk vandaag!”

(maar dan in ‘t Frans, “j’ai trop de bol” enzo)

- Legde ie verder uit hoe hij deze morgen in station Brussel-Zuid op de perrontrappen een iPhone vond. Dat ie vervolgens eens rondkeek, en hem toch niet naar de verloren voorwerpen ging brengen.

En hij had hem in zijn handen, en was ermee aan’t spelen als bewijs. Dus hij loog niet.

U leest het goed, die mens vindt nen iPhone, zomaar, in’t openbaar. Gratis, tsjakkaa.

Tinternet, taal en mezelf

Mochten mijn oud-profs van Vlekho langskomen hier, weet dat ik nog altijd gecharmeerd word door taal – ik ben nog niet alles verleerd bij de bank :p

Hierbij een mooi staaltje hypertekst rond taalevolutie dat me helemaal charmeerde:

 • 1. Via blogger Huug ontdek ik een artikeltje waarin hij het woord “Dendelleis” (winkelketen Delhaize, nvdr) gebruikt.
 • 2. Huug laat het woord dendelleis doorlinken naar een taalkundige analyse bij taalblog Taalkoeien . Ik ontdek er zowaar meer dan een jaar na dato een artikel over de vreemde taalevolutie waarbij lidwoorden zich integreren in de substantieven: “dardennen”, of “dendelleis”.
 • 3. In dat artikel maken ze melding van de in mijn geboortestad toch wel licht courante vorm “dendendelleis”!
 • Welnu, het bestaan van díe variant van de winkelketen hebben ze van mij geleerd, want ik liet ooit bij bekendeblogger Pietel een commentaartje achter waarin ik “dendendelleis” liet vallen.

  Eerder op deze blog zelf heb ik de vorm “dendendelleis”, of een variant ervan, al zeker twee keer gebruikt (1, 2)

  Leve de taalevolutie van het Nederlands, en de bloggers die ze met volle vaart doen versnellen! Leve creatieve uitdrukkingen als “we gaan naar de dardennen” of “ik ga naar dendelleis”!

  Over enkele decennia zullen de taalanalisten echt zien dat de blogs een kantelpunt waren in de beschouwing van wat “correct Nederlands” is, en wat “fout Nederlands”. En over tien jaar zullen ze dan ook deze posting die u nu leest terugontdekken, en ze zullen zeggen dat ik gelijk had!

  Voornamen statistiekjes

  Zoeken naar voornamen is iets waarop ik me meer en meer betrap tegenwoordig – ik zal ouder aan ‘t worden zijn – en dan stoot je wel eens op interessante stukjes:

  Kelly en Kevin zijn populaire voornamen bij leerlingen van het beroepssecundair onderwijs (BSO). In het algemeen secundair onderwijs (ASO) komen die voornamen niet meer in de topvijf voor.

  Excuseer mij voor het uit de sloot halen van oude statistieken uit 2005.’t Is overigens wel een enorm boeiend artikel uit lerarentijdschrift Klasse over al dan niet voorafgedefinieerde kansen bij jongeren.

  Googlehoer

  6de.PNGWim van Wimblog is eerstes wanneer je op Google (.be) zoekt naar “Wim”. Mja, wat wil je ook, met een naam van een blog als “wimblog”. Hoedanook, proficiat.

  Ikzelf doe het niet slecht: ik ben 6des als je zoekt naar mijn voornaam. En dat met een blogtitel “11 a.m.” die niets met “frans” te maken heeft.

  Heb ik jullie trouwens ooit al uitgelegd waar de naam 11 a.m. vandaan komt? (Los dan van het gelijknamige muziekprojectje)