Musica è ! In’t Oilsjters

Gisteren trad ik op een kwisavond op voor avondschoolstudenten. De thematalen waren, net zoals mijn eigen studiekeuze destijds, Engels & Italiaans. Samen met gitaarheld Jo speelde we 10 nummers. Als ik me nog goed herinner was de setlist de volgende:

L’italiano
Losing my religion
Non ho l’étà
Hey Jude
Un’avventura
Cose della vita
It’s not unusual
Ti amo
Nel blu dipinto di blu
Bis : Wonderwall

Ik zong en speelde akoestisch, Nathalie idem, en Jo soleerde hoog op zijn elektrische gitaarhals. Beelden van het legendarische optreden zelf (een volle zaal Oiljstenaars die luidkeels met quasi elk lied meezingt) zijn er voorlopig nog niet, maar ik heb wel een exclusief backstage fragment kunnen bemachtigen.

Backstage, dat wilt eigenlijk zeggen, met twee gitaren gewoon op de parking van de Keizershallen. Met excuses voor de slechte verlichting:

Het liedje van hierboven is waarschijnlijk door niemand in België gekend, het is gewoon een klein singletje geweest van een Italiaanse popgroep uit mijn Erasmusperiode.

Goed gezind

Ik zit op een bankske in de schaduw, maar toch een beetje in de zon, aan de Zuid in Gent.

De vriendin komt zo meteen langssjezen met haar racemachien om mij hier op te pikken en dan gaan we naar de zee.

Ondertussen kijk ik naar ‘t schoon volk dat passeert. Iedereen is goed gezind.

Pro Bruxsel

Een stem voor een mini-partijtje… Een verloren stem? Ik heb het eigenlijk zelf altijd verkondigd.

Maar toch heb ik zin om voor Pro Bruxsel te stemmen (website, maar ze hebben ook een blog). Pro Bruxsel komt op voor de Brusselse identiteit. Ik ben van origine geen Brusselaar, en bijlange geen regionalist, maar ik kan me wel vinden met de gedachte achter de partij.

De partij wilt meertaligheid op alle vlakken bevorderen, en instanties opdoeken die taaldiscriminerend (of dus taalpromoverend) werken. Dat houdt bijvoorbeeld in dat ze tegen de VGC zijn, nochtans sympathieke knullen die mij destijds nog een welkomstpakket hebben opgestuurd toen ik me in Brussel domicilieerde.

Het is zo spijtig dat Pro Bruxsel niet in de kieswijzer van De Standaard/VRT stond. Enkel een lijst van programmapunten overlopen, mja, dat zegt niet veel. Dan klinkt elke partij overtuigend, vind ik. Er zal altijd wel iets zijn dat OK is, en altijd iets dat minder OK is. Via een “objectieve” test zou ik iets genuanceerder kunnen zien of de algemene lijn van een partijprogramma strookt met mijn eigen ideeën.

Goed; als de politiekers onder jullie beter weten waarom ik niet voor Pro Bruxsel zou moeten stemmen: laat u gaan :p

Uitsmijter: alsof het niet symbolischer kan, werd de partij zelf dik tegen haar goesting verplicht twee lijsten in te dienen; een Nederlandstalige en een Franstalige.

Bijzitten

Bij de komende verkiezingen mag ik gaan bijzitten. Om 7u15 word ik verwacht op ‘t stembureau.

In Schaarbeek, de denk ik vijfde grootste gemeente van België, lijkt me dat een vermoeiende job te zijn – want veel mensen. Iemand ervaring met het bijzitten in Brussel?

Het stemmen verloopt waarschijnlijk wel elektronisch, dus tot een kot in de nacht stemmen tellen zit er niet bij. Ergens zou’k het tof vinden moesten ze mij de rol geven van stemcomputer begeleider. Ouw mensen uitleggen “hoe” ze moeten stemmen. Helpdesk in real life. I’d like that.