Pajottenlands dialect.

Onze (zaal)voetbalploeg heeft als welluidende naam “Keut van Oesem“, hetgeen in het sappige dialect van Halle & omstreken zoveel wilt zeggen als “Kort bij adem”.

Nu deden we dit weekend mee aan een voetbaltornooi. Blijkt er daar nog een andere ploeg mee te doen met dezelfde naam!

Hoewel… Zij noemen zichzelf “Keut van Asem“. Blijkbaar een ploeg van de kanten van Asse & Zellik.

Asem. Oesem. 20 km uit elkaar.

Wat is “adem” in jouw dialect?

Fietstochtje Eupen – Aken – Drielandenpunt – Maastricht

Het volgende fietsparcours is bijzonder leuk om te doen. U doet drie landen aan, het is over het algemeen bergaf, maar bevat wel enkele pittige stukken Nederlands Limburg zodat u achteraf toch kan zeggen dat u aan sport gedaan heeft. Reken op een hele dag met pauzes.

Schermafbeelding 2013-06-08 om 23.20.35
Bestel een ticket of vul een Railpass lijn in en neem de trein van waar u woont naar Eupen, en spreek het uit als Aujpen. Neemt u een grote fiets mee, dan stelt de NMBS het op prijs dat u een fietsticket koopt voor de dag (heen & terug = 8 euro). U kan ook geen fietsticket kopen en van krommenaas gebaren wanneer de conducteur u erop aanspreekt, ze zullen het volgens mij ook wel zonder accepteren.

Vanuit Eupen station even het dal uitklimmen en knooppunten volgen: (32)-33-31-19-18-17. Daarna moet u op de grotere baan naar Aken geraken. Als u niet meteen vanuit de heuvels van de Oostkantons wegraakt, vraag het dan aan een van de talrijke medefietsers die je op het parcours zal tegenkomen. Tip: ze spreken Duits.

Aken is een grote stad met meer dan 200 000 inwoners, maar het centrum is klein. Bezoek er de Dom & ga er een gevuld omelet eten, of een bratwurst. Rijd dan Aken uit via de Dreilanderweg. Die brengt u naar een plek waar er heel wat grenzen samenkomen.

Het is een cliché: op het Drielandenpunt is er eigenlijk geen kneit te doen, maar u moet het eens meegemaakt hebben.

Lees wel eens het wikipedia artikel van Neutraal Moresnet als huiswerk. Misschien doet het wel wat met je beleving van het grensgebied. De naam van het dwergstaatje is soms een kwisvraag, trouwens.

(Check de fantastische retro-website www.drielandenpunt.be btw)

Vaals is het hoogste punt van Nederland en van hieruit is het dus opnieuw bergaf. En geen klein beetje. Met wat overdrijven kan u stellen dat u hier van de hoge Ardennen naar het “platte” Nederland afzakt. Knooppunten : 90-86-85-69-68-67-65-6-79-2-1

De verdere rit naar Maastricht bevat nog wel enkele moeilijke kuitenbijters, maar bevat veel meer *wheeee* momenten bergaf! In Gulpen kan u een Gulpener drinken. Op de landkaart is het zo dat u heel Neerlands Limburg doorkruist, maar zo voelt het niet aan.

In Maastricht doet u zich tegoed aan een friet met zoete mayonaise en saté saus en een bami-hap of nasi-blok. U mag er gaan shoppen, maar u stinkt dan toch naar ‘t zweet en u zal er geen goesting in hebben.

Neem in Maastricht de (Belgische) boemeltrein naar Luik. Wees slim & koop enkel een ticket van Maastricht naar Visé. Vul uw Railpass in vàn Visé naar de gemeente naar waar u moet. Op Railpassen mogen zoegezèi geen grensgemeentes staan, maar als vertrekpunt een grensgemeente invullen zou in principe wel mogen. Conducteurs hier gaan er echt niet over zeiken – doe het gewoon.

Vakantiekiekjes

Een jaar of 2 terug moest ik nog hard om hen lachen: de toeristen die met hun tablet een foto staan te nemen. Had ik niet moeten doen: ik ben op dit moment met vakantie en… ik doe er zelf aan mee.

Het is zels nog een iets irritantere variant van het ipad-fotograferen, want ik heb de geweldige app 360° ontdekt.

Het eindresultaat is te bezichtigen in deze panorama’s, de ene al beter geslaagd dan de andere. Om zo’n panorama te maken moet je dus wel mooi zelf in de ronde staan draaien en naar boven en naar beneden kijken met je ipad ding.

De app is ook beschikbaar op voor je smaurtfeun, maar helaas heb ik er (nog) geen waarop ik de app draaiende krijg. Voor nu dus nog met de grote ipad. Binnenkort iets subtieler.

Had wel cool geweest als er ook nog een geluidsopname aan kon gelinkt worden.