Belgique?

Hatelijk. Als je een Facebook groep opricht, doe het dan goed.

Een groep als naam meegeven “Chiche qu’on trouve 150.000 personnes qui tiennent à  l’unité de la Belgique“, ofte “Wedden damme 150 000 man vinden die België wilt houden“. Maar dan in het Frans, en enkel in het Frans.

Pijnlijk, want de groepstitel is een element dat je niet meer kan veranderen wanneer je administrator bent.

(De groepsbeschrijving, onder de titel, staat wel in de drie – woohoo, drie! – landstalen opgesteld, maar dat is helaas niet hetgeen je vrienden gaan lezen in jouw nieuws-stroom wanneer je je aansluit bij de groep. Zij zien enkel de titel – in het Frans)

Deze België-fangroep is heus niet de enige die zich enerzijds wel richt aan héél de bevolking, maar anderzijds enkel opgesteld is in één taal. Deze heeft wel een merkwaardig succes – vermoedelijk door die challenge-formule van “Wedden dat ik …“.

Al bijna 45 000 (!) Walen en Franstalige Brusselaars of Franstaligen uit de rand die zitten te kicken op de tricolore vlag, af te geven op politiekers, te dromen van een population bilingue dans x ans, en zo meer. Mij niet gelaten: ik zie ze het graag doen want ik ben zelf Belgicist tot in de kist.

Maar wanneer zo’n Franstalige Belgicist(e) het idee opneemt van “Ah ik ga vandaag eens een Facebook groepke opstarten se!”, staat die dan geen seconde stil bij “Hoe spreek ik hier op een deftige manier héél België aan?”

Da’s toch triestig.

Of controleer tenminste eens of er niet al zo’n groep bestààt. Hier: Belgium. Meer dan 30 000 fans.

Hoe déjà vu is het tegenwoordig wel niet om van die groepen te maken waarin je wedt dat je een bepaald ledenaantal kan bereiken. Zorg gewoon voor een leuke titel; het volk komt wel – denk ik dan.

3 reacties op “Belgique?

  1. Da’s omdat 90% vd franstaligen in brussel en omstreken vertikt om nederlands te spreken/leren…

    Maar who cares, ik ben splitsing-aanhanger… :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>