links for 2006-11-16

10 reacties op “links for 2006-11-16

 1. Ik kan niet snappen hoe de kerk, ongetwijfeld een van de rijkste bedrijven ter wereld, zo publiekelijk durft bekendmaken dat ze “dringend geld nodig hebben” voor om het even wat :)

  Verkoop anders eens een paar van uw gouden luchters en zo… serieus, van zo’n dingen word ik pissed. En dat terwijl er zo veel mensen zonder voedsel zitten… god bless de hypocrieten :)

 2. Beste Steven,

  Mag ik er op wijzen dat die dure kunstschatten vaak onlosmakelijk verbonden zijn met het interieur van kerken, abdijen enz en dus niet zomaar te verkopen zijn aan de hoogste bieder. Dat zou een enorm cultureel verlies betekenen voor onze steden. (vele kerken zijn immers nog steeds (bijna) gratis te bewonderen) . Wat dit bovendien met armoede en hongersnood te maken heeft, begrijp ik niet. Tenzij misschien dat die stakkers ook hun organen moeten verkopen om de rekening te betalen. Niets houd je tegen om ze, best via een betrouwbare organisatie, wat geld op te sturen. Maar dat had je waarschijnlijk al gedaan, of niet? (rijmt toevallig op hypocriet ;) )

  groeten Matthias

 3. Liefste Matthias,

  Ik begrijp dat dure kunstschatten onlosmakelijk zijn verbonden aan die dure gebouwen, net zoals mijn (redelijk dure) mountainbike onlosmakelijk is verbonden aan mijzelf. De dag dat ik echter kosten heb aan mijn huis, ga ik in de eerste plaats mijn mountainbike verkopen om de kosten te dekken, en ga ik niet bij mijn vrienden om geld staan bedelen “omdat ik geld tekort kom”.

  Hongersnood en kerken gaan samen in die zin dat de (katholieke, en ik vermoed eenders welke andere kerk) als één van zijn (zogezegde) doelen heeft om problemen, onrecht en honger uit de wereld te helpen. Daarvoor halen ze ook af en toe eens wat koper geld op in hun kerken. Als ze écht iets zouden willen doen aan die armoede, dan zouden ze al die overbodige tralala verkopen aan verzamelaars (de kunst blijft bestaan, dus deze gaat niet verloren, right? Dus geen cultuurverlies).

  Ik geef ook jaarlijks aan goede doelen (de organisatie hangt af van jaar tot jaar), dus ik begrijp niet dat je me daar een hypocriet noemt. Ik denk dat je best eerst de mensen kent vooraleer je er een oordeel over velt, niet? (hihi, die zin rijmt ook op hypocriet! :D)

  lieve kusjes, Steven

 4. Beste Steven,

  Bedankt voor de kusjes. Toch nog een aantal dingen die ik wil verduidelijken:

  1. Ik heb je nooit een hypocriet genoemd. Ik heb alleen gesuggereerd dat mekkeren op anderen als je zelf niets doet, hypocriet is. Aangezien je zelf aan goede doelen geeft, val je dus niet binnen deze categorie. Die zin was bovendien een vraag waarin ik OOK gesuggereerd heb dat je wel een altruist zou kunnen zijn. Niet te snel op uw paard zitten, dus.
  2. Jij bent (hopelijk) niet zo onlosmakelijk verbonden met je mountainbike als een kerk met haar kunstwerken. Een betere vergelijking zou zijn: om een nieuw kleurtje op uwe mountainbike te zetten verkoopt ge de wielen ervan. Resultaat: je hebt geen mountainbike meer.
  3. Als jij jouw mountainbike verkoopt om uw dak te repareren dan heb je een keuze gemaakt. Nl. dat uw huis belangrijker is dan uw hobby. Ik vind het dus ook beter dat de Kerk kiest om zijn rijke gelovigen wat geld af te troggelen ipv de inboedel te koop te stellen. Kwestie van prioriteiten. En dan komen we bij
  4. De verkoop van kunstwerken (of je ze nu interessant/mooi vindt of niet) kan wel een cultuurdeficit zijn. Vraag maar aan de Grieken wat ze ervan vinden dat al hun schatten in London staan. Idem voor de Egyptenaren. Of aan de Oosterijkers ivm hun verplichte recente verkoop van ‘der Kuß’ (Klimmt) aan een cosmeticafirma enz… Die kerken en hun inboedel zijn ondertussen meer dan symbolen voor de katholieke Kerk. Ze maken deel uit van onze culturele identeit en die wil ik niet te snel te koop aanbieden. Ik denk trouwens niet dat al die gulle schenkers in Canterburry zo diepgelovig waren, maar meer begaan waren met de toestand van hun stadsymbool.
  5.Ik ben niet gelovig en vind de katholieke Kerk op vele vlakken hypocriet. Maar dit heeft er voor mij niets mee te maken. Religies hebben zich volgens mij niet als doel vooropgesteld de hongersnood uit de wereld te helpen. Als ze al überhaupt een doel hebben.

 5. Voor ik een stapke in de wereld ga zetten, nog een klein foutje repareren. ‘Der Kuß’ hangt nog altijd in de Belvedere in Wenen. Het is de Adèle I die door een Wiedergutmachungs-manoeuver in het NYse museum van mr Lauder terecht gekomen is. Mocht het iemand interesseren natuurlijk. greetz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>