Dit jaar gaan we focussen op…

(Opgelet, personal drivel posting coming up!)

Aaaah. 2008. Over vele zaken kunnen we kort zijn. Financieel: sparen voor iets te kopen! Professioneel; mijn job gaat de wereld niet veranderen. Praktisch1; meer en beter doen in het huishouden. Praktisch2; mijn rijbewijs zal er ooit van komen, maar ik ga geen beloftes hier neerschrijven. Gezondheid; daar klaag ik amper van, en moet ik niks ambetants voor verwachten.

Artistiek daarentegen! In 2008 gaan we onze artistieke identiteit focussen op… muziek of fotografie? Wie zie ik het liefst evolueren? Frans Leys de zanger met gitaar.. Of Frans Leys de fotograaf die kiekjes online plaatst? Laat ons beginnen met muziek.

Muziek, dat ligt al een tijdje stil. Mijn gitaar wordt dagelijks bespeeld, daar niet van, maar ‘t is al een tijd geleden dat ik nog eens de moed heb om zaken te gaan opnemen en online te zwieren. Moet ik daar maar eens weer werk van maken? Is daar überhaubt nog vraag naar?

Ik schreef vroeger vooral therapeutisch muziek. ‘t Moest van me afgeschreven worden. De laatste tijd kent mijn leven een zekere stabiliteit en is er dus minder dat afgeschreven moet worden. Maar dat opnemen is zó ambetant geworden zonder goede apparatuur en als ik nu zaken herbeluister van slechts een paar maand oud huiver ik bij het amateurisme ervan.

Hier en daar ligt nog wel een nieuw liedje klaar in een .txt file op mijn harde schijf dat nog niet is opgenomen (van het soort dat echt een wéreldhit kan worden, weet ge? :p) maar heb ik daar nog wel de goesting voor? Zelden. In plaats van te knoeien met opnames, komt het vaker beter tot zijn recht als ik dat live speel. Of zo voelt het toch aan voor me. Maar optreden doe ik zelden tot nooit, of ‘t moet een familiefeest zijn. Maar zo’n feesten zijn eerder uitzonderlijk. En ‘t is niet dat ik in veel jeugdhuizen langskom.

En nochtans, u moet weten, 11 a.m., deze weblog, was in de basis was bedoeld als muziekwebsite. 11 a.m., dat was ik samen met mijn kotgenote die muziek speeldegen, soms tot een stuk in de nacht. Maar dat was van de tijd van in Leuven en Leuven is ondertussen een paar maanden en kilometers verwijderd.

Ik nam me voor om bv. een interactieve muzieksite te maken. Ik stel u in een blogposting twee liedjes voor die wil/kan coveren: ‘t Bezoekend publiek stemt op hun voorkeur, ik cover en plaats online. Het publiek geeft dan vervolgens feedback voor te maken covers. Ik beslis, laat kiezen en dat van week tot week. Een “verzoekjes” website, maar dan online quoi. Maar is daar vrààg naar?

Fotografie dan. Vooral in de laatste maanden enorm veel goesting gehad om gewoon ne foto online te zetten als aparte blogposting. De stap naar een fotoblog (en dit dan te laten vallen) is simpel te nemen. Als FM Brussel mijn foto zodanig apprecieert om hem online te zetten, dan is dat voor mij een bevestiging da’k goe bezig ben. Dat smaakt naar meer, en wonende in Brussel, valt hier enorm veel fotografisch te proeven. Ik denk bv aan het uitgebreide openbaar vervoer-netwerk in Brussel. Mijn hoofd zit vol mini-foto-projectjes die ik hierrond wil uitwerken. Maar is daar vrààg naar?

Muziek of fotografie? Ja, beiden, ‘k hoor u al afkomen. Qua tijdsinvestering moet dat perfect mogelijk zijn. Weekends genoeg. Als we een uitstapje doen gaat de camera mee, dus da’s een win-win situatie.

Qua geld is het al iets minder voor de hand liggend. Een passie mag geen prijs hebben, maar een digitale camera die het betere werk aankan kost alles samen al gauw 1000 euro. Wil ik voor muziek gaan als hoofdpassie dan moet u weten dat goede opname-toestellen ook al honderden euros gaan kosten. Komt daar bovendien bij kijken dat ik in het verleden al zódanig veel goedkope prulapparatuur heb gekocht dat het enorm frustrerend is om hiervoor nog eens diep in de portemonnee te tasten.

Maar mijn artistieke ik wilt vooral iets om zich op te specialiseren. Daarom wordt het énkel fotografie, of énkel muziek. Jullie enige voorkeur? Als ‘t u allemaal niets kan schelen moogt ge het ook zeggen :P

10 reacties op “Dit jaar gaan we focussen op…

  1. “Het is niet of/of, maar en/en. We willen alles tegelijk. We pikken het beste mee van verschillende werelden. Het rijk is aan de bobo’s (bourgeois bohemiens) die verschillende waarden combineren.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>