Nog eens iets over bedelaars

Iets moet mij toch nog van het hart.

Wie ‘s morgens in de gang van Brussel-Centraal passeert kent de bedelaars daar wel. De man met z’n lange jas, brilletje & snor die manisch op zijn bedel-bekertje tikt. Of die oude mevrouw, dichtbij de Maciotto – ligt altijd languit op de grond haar gazetje te lezen. Ze lijken er wel te wonen.

Ik geef ze zelden tot nooit een centje – herinner u de stelling die vroeger op deze blog heeft gestaan – maar wie ik zeker nooit een centje ga geven zijn de bedelaars met een hond. Als ik een bedelaar geld moet geven, dan wil ik niet dat helft daarvan naar hondeneten gaat. Bovendien is het voor sommigen misschien wel een zielige poging om medelijden te wekken.

Idem als ik u vergezeld zie van een sigaretje en/of pintje. Komaan hé. Zo geraakt ge d’r niet uit.

Ik bekijk u ook vies als ge mij expliciet aanspreekt om achteraf geld te vragen. Don’t try me.

Tekstbordjes vind ik eigenlijk dan wel weer kunnen. Non-intrusive. Je dwingt me niet om het te lezen, maar het is tegelijk vaak uitnodigend om te lezen…. Tweetaligheid is een pluspunt.

Als ge mij echter, zoals zo vaak gebeurt in restaurants, een vodje papier opdringt (een kopie van een kopie van een kopie) dat ik moet lezen en dat ge achteraf opnieuw komt ophalen in de hoop een centje mee te krijgen… Dan zijt ge mijn buttons aant pushen.

Jaja, ik kan soms aso zijn.

4 reacties op “Nog eens iets over bedelaars

 1. Ik deel je mening volkomen. In de parking waar ik parkeer zitter er soms ook een paar. Maar ik weiger om ze geld te geven want elke morgen stinkt het daar ongelooflijk hard naar urine. Als ze mijn ochtend om zeep helpen met die geur hoeven ze geen geld te verwachten.

 2. Grappig, ik bekeek mijn eigen blogpost over bedelaars zonet nog eens en zie, jij schrijft er vandaag terug over.
  Ik ken ze allemaal van zien, die personen.
  En inderdaad, die met honden zijn ook mijn ding niet. Ik vernam dan ook dat die ene persoon met zijn hond die zo met de pootjes omhoog tussen ‘s mans benen ligt, dat die hond dus ‘slaag’ zou krijgen indien hij niet zo ligt.

 3. Zie in het onderstaande een vraag & antwoord omtrent “bedelarij in Brussel” :

  http://www.weblex.irisnet.be/Data/arccc/Biq/2006-07/00009/images.pdf

  Bron : http://www.parlbruparl.irisnet.be

  http://www.parlbruparl.irisnet.be / wetgevend werk / Verenigde vergadering van de gemeenschappelijke gemeenschapscommissie / vragen en interpellaties / indiener René Coppens

  Wie het antwoord uit 2007 leest kan misschien besluiten dat het tijd is om de vraag opnieuw eens te stellen ?

 4. DE STANDAARD 7 FEBRUARI 2009 :

  “Hoofdstad telt alle daklozen en vindt er ruim 1.700

  BRUSSEL – Brussel telt 1.771 daklozen. Dat blijkt uit de resultaten van de daklozentelling. Van de 1.771 sliepen er 262 daadwerkelijk op straat.
  Het steunpunt Thuislozenzorg La Strada voerde op 19november een daklozentelling uit, een primeur voor België. Die dag trokken 145 vrijwilligers savonds de straat op om daklozen te tellen.

  Uit de telling blijkt dat het gewest 1.771 daklozen telt; 262 daarvan sliepen die nacht daadwerkelijk op straat. Het gaat om 24 vrouwen, 196 mannen, 2 kinderen en 40 mensen van wie het geslacht onbekend is omdat ze bijvoorbeeld onder een deken lagen en de vrijwilligers de telling zo respectvol mogelijk wilden laten verlopen.

  Van die 262 sliepen er 143 in een station.

  Ook krakers zijn opgenomen in de telling: het waren er 276, waarvan 216 gebouwen bezetten met medeweten van de eigenaar. Daarnaast telden de vrijwilligers 212 mensen in de noodopvang en 1.004 mensen in de erkende opvanghuizen of in structuren die niet erkend zijn.

  Brussels minister Pascal Smet (SP.A) vindt het onaanvaardbaar dat er nog zo veel mensen op straat leven. Smet benadrukt dat er binnenkort een centraal registratiesysteem komt om daklozen nog beter te registeren.

  Op basis van deze cijfers gaat de Brusselse regering een actieplan opstellen om de daklozen te ondersteunen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>