FOD… of niet?

In de post kregen we op ons appartement – waar wij gedomicilieerd zijn – een brief van de FOD financiën – or so it seems. Briefhoofding, enveloppelayout, handtekening, ‘t lijkt allemaal authentiek.

Ze vragen erin dat wij via de door hun meegeleverde voorgefrankeerde envelop antwoorden op de volgende vragen:

Naam huurbaas. Adres van huurbaas. Rekeningnummer van onze huurbaas. Bedrag van onze huishuur.

Qué? Zijn dat normale praktijken? Mogen wij zoiets vrijgeven? Dat stinkt precies naar phishing? Zo van “geef hier uw rekeningnummer en paswoord in, maar dan van iemand anders! *teehee*”

10 reacties op “FOD… of niet?

  1. Met deze info kunnen ze niets verkeerd mee aanvangen. En als je legaal huurt zit er geen probleem in voor je huurbaas. Dit is waarschijnlijk een manier om een aantal huisjesmelkers te ‘vangen’.
    Maar phishing? Bijlange niet. Je kan altijd eens bellen naar FOD/SPF Fin.

  2. Adres checken zou voldoende moeten zijn. Maar lijkt me inderdaad koosjer. De fiscus is wellicht geïnteresseerd in de huurinkomsten die er worden geïnd op het appartement, kwestie van na te gaan of de huisbaas correcte bedragen aangeeft. Huisbaas heeft immers in sommige gevallen keuze tussen het aangeven van het KI (die de fiscus kent) of de werkelijk geïnde huur (die de fiscus niet kent). Zie: http://www.belgium.be/nl/belastingen/inkomstenbelastingen/particulieren_en_zelfstandigen/belastbaar_inkomen/onroerende_inkomsten/

  3. Als ik huurder zou zijn zou ik dan toch even contact opnemen met de huisbaas, het gaat immers over de fiscale controle van uw eigenaar. Maar het opgeven van een rekeningnummer kan geen phishing zijn, de helft van de mensen heeft zijn rekeningnummer op het net staan.

    Even de violen gelijk stemmen met de eigenaar, zou ik zeggen. Wellicht zit die met een hardnekkige controleur.

  4. Pingback: 11 a.m. » En die verkiezingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>